תכניות הריאליטי עברו שינויים ושידרוגים רבים במהלך השנים. תכניות המציאות הפכו לפופולריות ברחבי העולם באמצע שנות ה-80 אך אצלנו הופיעו רק בתחילת שנות ה-2000. מה שמייחד תכניות אלו הן היכולות לקבל סיקור פופולרי רב בתקשורת אך גם לשמש נושא חם בשיח הציבורי. תכניות המציאות מדורגות לרוב בראש טבלת הרייטינג והסיקורים וממשיכות לשבור את שיאי הצפייה של עצמן. אודישנים לריאליטי הפכו למבוקשים והתחום רק הולך ומתחזק.
הגרסה העדכנית והרלוונטית ביותר של תכניות המציאות מבוססת על פורמט שבו מתחרים אנונימיים משתתפים במשימות תחרותיות בכדי לזכות בפרס: כסף, דירה, מכונית, מסעדה ועוד. תכניות אלו משתמשות באשליית חוסר תיווך, כלומר ההפקות יוצרות תחושה מזויפת של נייטרליות מוחלטת. הן מאפשרות לצופים הצצה נדירה תוך שיקוף עובדות, הז’אנר הזה מנסה להעביר לנו את המציאות כפי שנרצה לראות אותה לרוב, או בצורה שתעניין אותנו.
מאפיינים עיקריים של תכניות ריאליטי:
בידור – זוהי המטרה הראשית שלפיה קיים צורך להמשיך ולבדר את הצופים בכדי שישארו נאמנים לתכנית וימשיכו לעקוב. מעקב אחר דמויות מסוימות במצבים שונים מביא להצצה לחיי האחר, להזדהות, למעורבות רגשית ובסופו של דבר להעלאת הרייטינג.
תיעוד – תכניות הריאליטי עוסקות במציאות החיים, השאיפה של אותן הפקות היא להציג את הדבר האמיתי, תיעוד בסביבה המציאותית.
שוויון זכויות וחופש הביטוי – תכניות הריאליטי פתוחות להשתתפות של כלל האוכלוסייה, ללא הבדל דת גזע או מין. התכניות יאפשרו לתת ביטוי לשכבות אוכלוסייה פחות מוכרות או פחות תקשורתיות, הציבור אוהב לראות אנדרדוג מצליח ומתעלה מעל השאר. האנדרדוג הופך למפורסם ואנשים לא מוכרים הופכים לסלב בקלות, גם מבלי לעבור הכשרה כלשהי או להתמקצע במשהו.
עלילה מינימלית – תכניות ריאליטי לרוב מסתפקות בתסריט מינימלי תוך שימוש באינטראקציות ובמניפולציות בין המשתתפים בכדי ליצור תכנים. המשתתפים עצמם יוצרים את העלילה, עם נגיעות קטנות מצד ההפקה להכוונת התסריט לכיוון מעניין ומושך יותר.
אינטרס כלכלי – מטרת ההפקות והערוץ שמשדר את התכניות היא הפקת רווחים. בדרך כלל תיעשה התערבות מסוימת מצד ההפקה בכדי להמשיך לשרת את האינטרס. צעדים אפשריים להעלאת ערך התכנית: השארת דמויות מעניינות, הנעת הצופים לשליחת SMS, פרסומות וכו’.
פורמט עולמי – רוב התכניות בז’אנר זה משוכפלות ומועתקות ממקומות שונים ברחבי העולם. מבחינת הערוצים וההפקות יותר קל ויותר בטוח להשקיע בפורמט מוכר ולא לקחת סיכונים בסוג תכנית שעלול לא לעניין את הציבור.
לסיכום, ישנם מאפיינים משותפים רבים לתכניות השונות אך מומלץ לגשת לבחינה בתחום שמוכר לכם או כזה שמדבר אליכם יותר. אודישנים לריאליטי מצריכים כריזמה ובטחון אישי ברמה גבוהה, חשוב להפקה לבחון את יכולת הקבוצתיות ולנסות לחזות את יחסי הגומלין שאתם עשויים ליצור עם שאר המתמודדים.